Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naranča Onix
  • 01.04.2024. 18:00

Što odlikuje novu sortu naranče Onix?

Iz Poljske stiže nova sorta naranče koja brže postiže optimalnu veličinu i boju u odnosu na druge, što omogućuje raniju berbu. Koliko košta?

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 597
  • 55
  • 0

Na tržištu se pojavila sorta naranče Onix koju je razvila poljska tvrtka Genesis Fresh. Navode da ju posebno atraktivnom čine kombinacija vanjske i unutarnje boje koja je žarko crvena. 

Znanstveni dokazi o sadržaju antioksidansa

Da sadrži visoku razinu antocijana (antioksidansi odgovorni za intenzivnu crvenu boju, op.ur.) u optimalnoj zrelosti, potvrdio je Institut za molekularnu i staničnu biologiju (IBMCP) u Valenciji, Španjolska, piše Fresh Fruit Portal.

Slična je poznatoj sorti Sanguinelli (kasna polusezonska vrsta crvene naranče), s tim što Onix ima tamnije meso, ali i koru te doseže veću veličinu. "Iako su Onix i Sanguinelli usporedivi po organoleptičkoj kvaliteti, Onix se odlikuje time što ranije postiže optimalnu veličinu i vanjsku boju, što omogućujući i raniju berbu", rekao je izvršni direktor Genesis Fresha David Alba. Navodi i da pokazuje iznimnu izdržljivost na stablu. 

Njezina obojenost i čvrstoća idealni su, kaže, za tržišta diljem Azije, Sjeverne Amerike i Europe. Zbog svog atraktivnog izgleda namijenjena je i izradi koktela. 

Trenutno dostupna u tri europske države

Ova je naranča trenutno dostupna u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Njemačkoj.

Najveći europski proizvođači naranči i gdje je tu Hrvatska?

Prodaje se po cijeni od 0,99 eura po komadu, a pakira u setove od 3 ili 5 komada.


Tagovi

Onix Nova sorta naranče Poljska Genesis Fresh Antioksidansi Antocijani Europa


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]