Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba krušaka
  • 17.08.2024. 16:30

Suša i vruć vjetar uzimaju danak: Voda se povlači iz plodova

Plodovi se suše i nemaju potrebnu kvalitetu. Isto se uz kruške, događa i kod šljiva.

Foto: Bojan Kecman
  • 92
  • 7
  • 0

Kruške se ove godine beru nešto ranije nego prošle godine. Za razliku od lani, rod je odličan u većini područja, a najviše je rodila sorta Santa Marija.

Dozrijevanje krušaka usporili su toplinski valovi pa i ovaj trenutni, ali su najveći problemi nedostatak vode i visoke temperature praćene vrućim vjetrom koji dovodi do isušivanja tla i listova na stablima.

Uvijaju se listovi na stablima

Zbog spomenutih faktora listovi se uvijaju na pola i jedna polovica postaje smeđa, dok druga ostaje zelena, ali ubrzo požuti i, također posmeđi, nakon čega dolazi do sušenja kompletnog lista.

U krošnjama se mogu vidjeti i zone sa suhim listovima, pomiješane sa zonama s normalnom bojom lista.

U voćnjacima u kojima nije bilo dovoljno vode za navodnjavanje, dolazi i do povlačenja vode iz plodova i prijevremenog odbacivanja listova. Plodovi se suše i nemaju potrebnu kvalitetu. Isto se događa i kod šljiva.

Kasne sorte također mogu imati problema 

Problemi sa sušom posebno su izraženi ukoliko nema trave ispod krošnje i između stabala. Dolazi do isušivanja, odnosno evapotranspiracije i visoke temperature zemljišta zbog koje korijen teže funkcionira.

Stvara se pokorica

I u slučaju da voćari imaju sustav za navodnjavanje kap po kap, visoke temperature dovode do stvrdnjavanja tla i stvaranja čvrste pokorice, pa voćka ne može iskoristiti svu dobivenu vodu. Da bi mogla raspolagati s vodom, voćari moraju razbiti pokoricu. Zato je dobro da se ispod stabala i između voćaka drži niska trava koja, koliko toliko, čuva vlagu u uvjetima visokih temperatura.  

Nastavi li se period sparnog vremena, voćari koji nemaju vodu za navodnjavanje mogu imati velikih problema jer će za desetak do petnaest dana, početi probirna berba sorti koje najkasnije sazrijevaju, a to su Abate Fetel i Konferans.

Meteorolozi najavljuju nastavak toplinskog vala tako da, ako se ne promijeni prognoza, navedene sorte također mogu imati problema s isušivanjem listova i povlačenjem vode iz plodova.

Upitna kvaliteta 

Iako je ova godina bila sunčana, dosta vrućih dana dovelo je do toga da su biljke mirovale, tako da će tijekom dozrijevanja biti upitan sadržaj šećera u plodovima krušaka, a time i njihova kvaliteta.

Voćari strahuju da će zbog suše, i "veseli kazan" trpjeti, odnosno da kruška neće dosta "bacati" prilikom pečenja rakije.


Tagovi

Suša Evapotranspiracija Uvijanje listova Isušivanje plodova Pečenje rakije Pokorica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljubav i priroda… Biljsko jezero. #RuralFoto #priroda