Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara maslina
  • 16.03.2024. 18:00

Susjedi spašavaju "majku svih maslina", zaštićeno stablo guše podzemne vode?

Nakon što je prošle godine primijećeno propadanje ovog zaštićenog dobra naših susjeda, provedena istraživanja su ukazala na to da su razlog velike podzemne vode.

Foto: Depositphoto/FanFerrari_
  • 1.381
  • 89
  • 0

Jedan dio masline stare preko 2.250 godina u mjestu Mirovica kod Bara, koja je zaštićeno prirodno dobro Crne Gore, počeo se sušiti. Prošle godine primijećeno je žućenje i opadanje listova i sušenje vrhova grana.

"Općina Bar je 2006. utvrdila plan uređenja stare masline i na sjednici je donesena odluka da se izradi urbanistički projekat. Javna rasprava povodom ovog plana nije izazvala posebno zanimanje kod građana. Međutim, javile su se pojedine organizacije upozorovši da oko nje ima previše betona i da će isti ugroziti stanje masline", podsjetio je mr. Ćazim Alković na predavanju u okviru 26. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2024. u Zadru.

Ćazim Alković je naglasio da je maslina dio svjetske baštine (Foto: Maja Celing Celić)

Guši se u vodi

Zeleni dio oko ove biljke nepoznate sorte, koju još zovu "majka svih maslina", niži je za 20 cm, te sva voda koja se slijeva s platoa i svom prljavštinom, plavi prostor oko drveta. Tijekom ljeta taj beton se zagrijava, što smatra Alković, opet nije dobro za korijen biljke. Videći problem na dijelu, općina Bar je donijela odluku da zajedno s Agencijom za zaštitu prirode zaštiti staru maslinu, te je 2020. godine izrađena studija.

"Društvo maslinara iz Bara je upozorilo da ju se mora osloboditi od betona", naveo je Alković i naglasio da je Društvo s JP "Kulturni centar" koje je gospodarilo maslinom i brinulo o ovom drvetu kroz agrotehničke mjere, organiziranim berbama i pravljenjem ulja.

Berba 2021. godine (Foto: Biljana Dabić/Društvo maslinara Bar)

Nakon što je prošle godine primijećeno propadanje ovog zaštićenog dobra naših susjeda, provedena istraživanja su ukazala na to da su razlog velike podzemne vode.

"Oko masline je čitavo naselje, ljudi su kopali bunare i moguće je da je nešto skrenulo tu vodu, te da korijen doslovno leži u vodi. Ubačene sonde su pokazale da ima oko 60 cm blata. Formiran je tim još u kolovozu prošle godine, ali se tek ovog siječnja krenulo u kopanje rova, kako bi se drvo oslobodilo. Voda se smanjila, te na nekim dijelovima imamo nove izdanke što je dokaz da ipak nećemo ostati bez nje", nada se Alković koji naglašava da je ova maslina ne samo crnogorsko dobro već dio svjetske baštine.


Tagovi

Stara maslina Sušenje masline Ćazim Alković Podzemne vode Beton Društvo maslinara Bar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]