Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža Agrar
  • 22.08.2023. 12:00
  • Knić

Sve za voćarenje - platforme i kolica iz radionice Gruža Agrara

Sve što smo vidjeli po svijetu, htjeli smo primijeniti kod sebe da si olakšamo voćarenje, kaže Nemanja Nikolić (28) menadžer tvrtke Gruža Agrar

Foto: Vedran Stapić
  • 1.952
  • 132
  • 0

Uz proizvodnju voća i sustava protugradne zaštite voćnjaka u Gruži Agrar razvijaju i program posebne opreme za voćare.

“Sve što smo vidjeli po svijetu, htjeli smo primijeniti kod sebe da si olakšamo voćarenje”, kaže Nemanja Nikolić (28) menadžer tvrtke Gruža Agrar i sin vlasnika Miroslava Nikolića (56). 

“Neki od tih proizvoda koje smo razvijali su danas prepoznati kao kvalitetni, tržište ih je prihvatilo”, dodaje i otkriva da su isprva krenuli s malim voćarskim platformama jer im je trebao pomoćni alat za montažu mreža. 

“Drugačije to izgleda danas, kroz godine i razvoj proizvoda došli smo do ovog što se sada vidi kao uspješno, zahvalno i dobro”, opisuje početke naš mladi sugovornik i nastavlja: “U početku smo imali nekoliko naših plaftormi koje smo vukli svuda gdje smo postavljali mreže” .

Detalj iz radionice
Detalj iz radionice Gruža Agrar

Poznato je da se mreža u jesen rola, vraća se u zimski položaj da ju ne pokida snijeg, a u proljeće razmotava u ljetni režim, kada štiti voćke i voće od tuče. 

Budući da je mreža iznad voćnjaka, neki su voćari otvaranje i zatvaranje mreže radili s traktorske kabine ili prikolica uz razne improvizacije, pa su vidjevši njihove platforme i sami poželjeli iste. Tako su prodane prve i započet razvojni ciklus ovih proizvoda. 

Sustavi za obranu od tuče. Kao talijanski, ali povoljniji

“Doslovno dječjim koracima je krenulo, da tako kažem”, kazuje Nemanja i nastavlja kako su dodali kotače da platforma u radu ne opterećuje hidrauliku traktora.

“Tako i voćarska kolica za berbu jabuke. Vidjeli smo nešto slično u Italiji, a kako imamo vlastitu radionicu odlučili napraviti našu verziju, da sebi olakšamo”, prisjeća se.

Kolica u procesu izrade
Voćarska kolica spremna za tržište

“Tada se bralo u drvene boksove, pa se spusti boks na red pa ovaj bere, pa se šeta pa spusti. Tako su ovdje ljudi navikli. Jedva smo i našim beračima objasnili da je lakše s ovim kolicima. Tako je krenulo, pa danas Bogu hvala prodajemo dosta kolica", ponosno će Nemanja. 

Kasnije su razvili i veliku vučnu platformu, koja se na potrebnu visinu podiže i spušta hidraulikom. 

“Kvalitetu imamo, a i prostora da budemo konkurentni cijenom, budući da sve sami proizvodimo”, kaže Nikolić. 

Borovnica - hladnjačom i certifikacijom do tržišta zapadne Europe

Kako su razvijali poslove sa mrežama, tako je i program njihovih kolica i platformi rastao. 

“Imali smo situacija baš ove godine na sajmu u Novom Sadu. Neki su Rusi vidjeli našu plaftormu koja je tamo bila izložena i čovjek je došao naručiti 50 komada. Mi smo mislili da se šali, počeli smo se smijati. Ali nije bila šala, narudžba je napravljena, posao sklopljen”, priča Nemanja zgodu s najvećeg poljoprivrednog sajma u Srbiji, ali i naglašava da to nije izolirani slučaj.

Voćarska kolica ‘novi Ćira’

Kolica za transport plastičnih i drvenih bokseva i gajbi za voće, povrće, grožđe i cvijeće Novi Ćira namjenjena su proizvođačima za efikasniju berbu i transport s nasada i plantaža do mjesta skladištenja. Izgrađena su od kvalitetnih materijala i toplocinčanih elemenata, lako se koriste i upravljaju. 

Težina kolica je 78kg, a maksimalna nosivost 500kg, na kojima se mogu nalaziti boksovi dimenzija 1200×1000mm. Zakače se na traktor u kompoziciji do 6 komada, pomoću rude. 

Gružanska ručna kolica 

Ova su kolica za berbu i transport namijenjena proizvođačima za berbu i transport voća, povrća, grožđa i cvijeća, za efikasniju berbu u plastične i drvene gajbice s maksimalnom nosivosti do 75kg. 

Sama teže 16 kilograma i također su izgrađena od kvalitetnih materijala i toplocinčanih elemenata. Laka za uporabu i upravljanje. 

Voćarska platforma Gružanka i Gružanka plus

Voćarska platforma "Gružanka" i "Gružanka plus"” su konstruirane od kvalitetnih materijala zaštićenih toplim cinčanjem. Platforme se kače u tri točke za sve modele traktora s mogućnošću podašavanja radne širine i visine. Radna širina platforme je od 1.55m do 3.15m, a radna visina od 1.45m do 2.55m dok je fiksna dužina platforme 1.06m. 

Maksimalna nosivost ovih platformi je 600 kg. U kompletu su pomoćni kotači koji olakšavaju rad u voćnjaku, ljestve za penjanje, demontažne ograde sa sve četiri strane, kao i tri univerzalna klina s osiguračima. Koriste se za berbu, ručno prorjeđivanje i rezidbu stabala voća, montažu elemenata sustava protugradne mreže, jesensko sklapanje i rasklapanje zaštitne mreže. 

Voćarska platforma Šumadinka

Voćarska platforma Šumadinka je prilagođena za rad u intenzivnim nasadima voća. Na platformu se mogu staviti tri boks palete, a predviđena je za osam radnika.

Koristi se za ručno prorjeđivanje i rezidbu stabala voća, montažu sustava protugradne mreže, berbu voća u gajbice i boksove (drvene i plastične), jesensko sklapanje i proljetno rasklapanje mreže. Sustav podizanja platforme funkcionira preko dva hidraulična klipa. 


Fotoprilog


Tagovi

Platforme Kolica Gruža Agrar Voćarska kolica Nemanja Nikolić Novi Ćira Gružanka


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Gruža agrar (RH)

Dubljačka br.43, 34230 Balosave, Gruža, Srbija
tel: +381 34 6 515 676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: https://www.gruzaagrar.rs/