Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 26.09.2024. 12:00

Tko je dužan evidentirati se u Upisnik maslinika? APPRRR objavila vodič

Neevidentirani proizvođači koji raspolažu s manje od 20 stabala nemaju obvezu upisa u Upisnik maslinika, ali se u njega mogu upisati ako to žele, stoji u Vodiču.

Foto: Shutterstock/Stefania Valvola
  • 95
  • 12
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Vodič o načinu evidentiranja u Upisnik maslinika i dostavi podataka u skladu s Pravilnikom o Upisniku maslinika.

Tamo, između ostalog, stoji da su obveznici evidentiranja:

1. Poljoprivrednici koji se bave uzgojem maslina, upisani su u upisnik poljoprivrednika, čije površine pod nasadom/nasadima nisu registrirane u ARKOD sustavu, a na nasadu/nasadima ukupno broje više od 20 stabala.

2. Pravne i fizičke osobe koje se bave uzgojem maslina te u vlasništvu, najmu ili na neki drugi način, provode poljoprivrednu djelatnost u skladu sa Zakonom o poljoprivredi, a nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika i nemaju površine pod nasadom/nasadima maslina registrirane u ARKOD sustavu, a na nasadu/nasadima ukupno broje više od 20 stabala maslina (neevidentirani proizvođači maslina)

Neevidentirani proizvođači maslina koji raspolažu s manje od 20 stabala maslina nemaju obvezu upisa u Upisnik maslinika, ali se u Upisnik mogu upisati ako to žele.

3. Uljare: pravne i fizičke osobe evidentirane u Registru subjekata i pripadajućih objekata koje se bavi ekstrakcijom ploda mehaničkim postupcima radi dobivanja maslinovog ulja.

4. Trgovci: srednji ili veliki poduzetnici koji pripadaju kategoriji supermarket, hipermarket, diskontna prodavaonica te Cash and Cary i/ili mali, srednji ili veliki poduzetnici koji se bave unosom maslinovog ulja iz Europske unije u Republiku Hrvatsku ili uvozom iz trećih zemalja, otkupom, skladištenjem, punjenjem ili pakiranjem maslinovog ulja u svrhu njegovog daljnjeg stavljanja na tržište ili korištenja u prehrambenoj industriji.

Također, mole navedene proizvođače da u svrhu evidentiranja ispune obrazac iz Priloga I. Pravilnika (obrazac je dostupan u uljari) te ga odlože na za to previđeno mjesto u uljari.

Napominju da oni koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika i imaju površine pod nasadima maslina registrirane u ARKOD sustavu pri Agenciji za plaćanja smatraju se već evidentiranima u Upisniku maslinika i ne moraju ispunjavati obrazac Priloga I., odnosno ne moraju se evidentirati u ovaj upisnik.

Detaljan Vodič s potrebnim Prilozima, kao i kontaktima podružnica APPRRR-a možete pronaći ovdje.


Tagovi

Upisnik maslinika APPRRR Nasadi masline Evidenitranje proizvodnje Vodič


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.