Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija voća
  • 01.11.2023. 09:00

Tople jeseni mijenjaju voćarstvo: I kruške počele cvjetati

Hoće li zbog sve toplijih mjeseci tijekom jeseni doći do promjene strukture voćarske proizvodnje?

Foto: Bojan Kecman
  • 1.459
  • 83
  • 1

Visoke temperature od rujna do prosinca, a često budu neuobičajeno visoke i u siječnju, dovode do toga da biljke ne završavaju s vegetacijom onda kada bi trebalo da se pripreme i budu u fazi mirovanja.

Naime, potrebna im je faza jarovizacije, odnosno, određeni period niskih temperatura kako bi se mogle pripremiti za narednu vegetacijsku sezonu.

Nema mirovanja voćaka

Nižih temperatura sve je manje i često dolazi do retrovegetacije jer su biljke zbunjene kada, poslije berbe, uslijedi duže razdoblje s višim temperaturama. Potrebno je barem 45 dana da temperature budu nešto ispod nule pa do pet stupnjeva iznad nule kako bi se završili svi procesi neophodni za novo listanje i cvjetanje voćaka u proljeće naredne godine.

Visoke jesenske temperature velika su prijetnja voćkama

Sokovi se ne povlače u korijen i ako se ovakve vremenske prilike nastave tijekom narednih godina, neće ni biti završetka vegetacije. Kraći periodi nižih temperatura i snijega dovodit će do smrzavanja tek zametnutih plodova koji se pojave u rujnu ili listopadu, a budući da se vegetacija pomaknula za skoro dva mjeseca naprijed, u travnju i svibnju bit će više prodora hladnog vremena koji će također praviti štetu na voćkama jer će biti praćeni mrazevima.

Nove sorte su rješenje

Rješenje je u sadnji sorti koje će podnositi niže temperature i koje će kasnije cvjetati, ali što je sa situacijama kao što je u ovoj godini, kada gledano u vegetacijskom smislu, nema prijelaza iz ljeta u jesen i lišće još uvijek zeleno, skoro bez promjene boje zbog gubljenja klorofila, stoji na granama.

Klimatske promjene uzimaju danak (Foto: Selma Mujić)

Uzgajivači će se morati baviti i s tim problemima jer je sad svakom jasno da su klimatske promjene definitivno počele uzimati danak i da će u budućnosti biti još više izražene. Osim sadnje otpornijih sorti sigurno će doći do promjene strukture nasada u našim voćnjacima.

Budućnost je u bobičastom voću

Prema svemu sudeći dolaze vremena bobičastog voća. Proizvođači se sve više okreću podizanju masada borovnica i kupina. Malina je problematična zbog ranijeg cvjetanja i često niskih otkupnih cijena čak i kada nije dobar rod u voćnjacima. Crveni i crn ribiz također su perspektivne voćke dok se sve više sade smokva i šipak.

Neki su već i u kontinentalnom dijelu počeli sa sadnjom poneke masline. Od "klasičnih" voćaka jedino se jabuka i dunja, koliko toliko suprotstavljaju nižim temperaturama, ali ako je zaštita tijekom vegetacije od bolesti bila dobra, list posljednjih godina ne opada s grana do studenog, odnosno do pojave prvih mrazeva.

Ako i u studenom i prosincu bude toplo, a posebno u veljači ili ožujku, stabla skoro da neće prekidati vegetaciju što bi moglo dovesti do iscrpljivanja biljaka i fizioloških stresova kojima će se voćke teško moći oduprijeti. Također, dolazit će do novog cvjetanja kao što je ove godine slučaj da su i kruške počele sa cvjetanjem krajem listopada.

Sve manje krušaka i šljiva

Da nevolja ne dolazi sama pokazuje i to da se, uslijed duže vegetacijske sezone prisustvo bolesti i štetnika ne smanjuje što dodatno iscrpljuje biljke. Zbog svega navedenog sve više se krče nasadi jabučastog voća, naročito krušaka i koštičavog voća, pogotovo breskvi, marelica, višanja, pa i šljiva.

Još nije vrijeme za tretiranje bakrenim sredstvima - do kada čekati?

Primat će preuzeti bobičasto voće koje lakše podnosi niske i visoke temperature, kao i mrazeve, a posebna pogodnost njihove sadnje je što imaju prolaz na tržištu, odnosno većina vrsta dobru otkupnu cijenu.


Tagovi

Vegetacija voća Jarovizacija Otporne sorte Bobičasto voće Krčenje nasada Klorofil


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB