Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 07.04.2024. 10:30

U borbi protiv grinja i ušiju mogu pomoći češnjak i ljuti začini

Sedam do 10 dana nakon završetka precvjetavanja često dolazi do napada grinja i ušiju koje mogu dovesti do opadanja tek zametnutih plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.180
  • 67
  • 0

Na pojavu kruškine grinje i lisnih ušiju nije dovoljno obaviti samo prskanje bakrenim preparatima pred početak vegetacije. Borba protiv ovih štetnika nastavlja se i poslije cvjetanja.

Ovisno od područja, kruške su trenutno u fazi precvjetavanja ili punog cvjetanja. Sedam do 10 dana nakon završetka precvjetavanja često dolazi do napada grinja i ušiju koje mogu dovesti do opadanja tek zametnutih plodova.

Stvara gale na listovima

Kruškina grinja, Eryosiphe pyri, nije bezazleni štetnik u voćnjacima. Štetu izazivaju ličinke koje se razvijaju iz jaja ubušenih u rano proljeće. Slično lisnim ušima, sišu sokove što dovodi do pojave crvenkastih gala na naličju i licu listova.

Napad grinja

Kasnije dolazi do uvijanja listova i prelaska u smeđu boju. Listovi se potom sasuše što izaziva defolijaciju stabala. Često se vidi da, na jednom stablu, ima grozdova sa i bez napadnutih plodova što znači da je napad umjeren ali,vrlo često, posebno u slučaju sušnijeg proljeća, napadnuta su cijela stabla.

Suzbijanje grinja

Najefikasniji način je upotreba insekticida kojih je doduše sve manje zbog ukidanja aktivnih tvari, a i korištenje jednog te istog preparata dovodi do rezistentnosti štetočine pa se o tome mora voditi računa, najbolje savjetovanjem sa stručnjacima za zaštitu biljaka.

Mogu pomoći i sredstva koja imaju sumpor u sebi, a od alternativnih metoda, najbolji je češnjak. Na tržištu su se posljednjih godina pojavila i zaštitna sredstva sa smeđim i crvenim algama koja također imaju utjecaja na sprječavanje razvoja grinja.

I uši uvijaju listove

Lisne uši, Aphis, također su česti štetnici u nasadima krušaka i pratitelji grinja. Dovode do uvijanja listova, a štetu čine male zelene ili crne ličinke koje sišu sokove i dovode do uvijanja listova zbog čega plodovi nemaju dovoljno hranjivih tvari i nakon kratkog perioda, opadaju.

Uši privlače mrave koji sišu mednu rosu, a upravo je medna rosa razlog pojave gljive čađavice i ostalih bolesti na kruškama.

Iako je puno insekticida zabranjeno, još se mogu pronaći sredstva koja suzbijaju lisne uši. Ne podnose dobro ljute začine kao što je npr. kapsaicin iz ljutih paprika.


Tagovi

Grinje Lisne uši Crvene alge Smeđe alge Rezistentnost Defolijacija stabala Uvijanje listova Kapsaicin


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.