Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita agruma
  • 25.04.2024. 14:40
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

U dolini Neretve ponovno kreće nepesticidna metoda zaštite agruma

Osiguran je nesmetan nastavak provedbe SIT (eng. Sterile Insect Technique) metode na području doline Neretve, gospodarski najvažnijem području uzgoja agruma u Republici Hrvatskoj, poručili su iz HAPIH-a.

Foto: HAPIH
  • 318
  • 42
  • 0

Prva pošiljka biološkog materijala, laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe, stigla je u opuzensku ispostavu Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu koja ponovno kreće s intenzivnim aktivnostima SIT-a, biološke, nepesticidne metode suzbijanja ovog štetnika u nasadima agruma u dolini Neretve.

Ukupno je, navode iz HAPIH-a, planirano zaprimanje 448 milijuna kukuljica u razdoblju od kraja travnja do polovice studenog kroz 56 pošiljki od po osam milijuna steriliziranih kukuljica, u dinamici isporuke od dvije pošiljke odnosno 16 milijuna tjedno, s ciljem djelotvorne borbe protiv ovog opasnog štetnika.

Ističu kako je "uz značajne napore Agencije i Ministarstva poljoprivrede, kao i hvalevrijedan angažman Veleposlanstva RH u Španjolskoj, osiguran nesmetan nastavak provedbe SIT (eng. Sterile Insect Technique) metode na području doline Neretve, gospodarski najvažnijem području uzgoja agruma u Republici Hrvatskoj".

Hrvatska i Španjolska jedine provode SIT metodu

Inače, pojašnjavaju kako su Hrvatska i Španjolska jedine zemlje na području Europe u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe ove biološke, nepesticidne metode, u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije, svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

vsc
Prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe

"HAPIH je osiguranjem ljudskih i tehničkih kapaciteta, spreman, osim SIT metode, provoditi sve druge aktivnosti i dodijeljene mjere na temelju Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe na neretvanskom području", poručuju.

Ravnateljica Agencije doc.dr.sc. Darja Sokolić izjavila je kako se jedino koordiniranim djelovanjem svih dionika te cjelovitom i pravovremenom provedbom mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom i Naredbom o poduzimanju mjera, mogu postići zadani ciljevi.

U Akcijski plan uključeni i sami proizvođači agruma

Oni su održanje divlje populacije štetnika na razinama koje neće prouzročiti značajne ekonomske štete u voćnjacima, kao ni štete prilikom trženja, prvenstveno izvozno orijentirane proizvodnje i plasmana plodova naše neretvanske mandarine, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture.

Uz HAPIH, provoditelji Akcijskog plana, aktivno uključeni u rješavanje ove problematike su Ministarstvo poljoprivrede koji je donositelj i koordinator, Državni inspektorat RH, jedinice lokalne samouprave, kao i sami proizvođači i posjednici biljaka domaćina, stoji u priopćenju.


Fotoprilog


Tagovi

SIT metoda HAPIH Ministarstvo poljoprivrede Voćna muha Uzgoj agruma Darja Sokolić Biološki materijal


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?