Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 21.05.2024. 14:35
  • Zadarska, Zadar

U Zadru startao prvi webinar o zaštiti maslina

Zbog velikog interesa prvi online seminar na temu proljetne zaštite maslina bit će ponovljen, kaže dr. sc. Šime Marcelić. Zašto se upustio u ovaj inovativni projekat?

Foto: Ž.R. Kristić
  • 486
  • 85
  • 0

Prve note, prvi roman, prvi javni pečat, prve novine, prva električna rasvjeta, prvi liker i prvo veleučilište, samo su neke od 40-ak inovacija po kojima je Zadar bio prvi u Hrvatskoj ili među prvima u svijetu.

"Prvi se pamte", kaže mladi znanstvenik dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

On je zajedno s magistrom agronomije Stjepanom Devićem iz Sukošana i mladim informatičarem Ivanom Divjanovićem iz Zagreba pokrenuo prvi webinar odnosno prvi online seminar u maslinarstvu. Povod je sve veća zainteresiranost posebno mladih, kako hobista tako i profesionalaca za uzgoj i zaštitu maslina.

Mnogi od njih ne mogu odvojiti puno vremena za edukaciju i posjet stručnim predavanjima, kaže. Nema puno pomoći ni od nekadašnje Savjetodavne službe gdje su agronomi više opterećeni administrativnim poslovima nego posjetima i savjetima poljoprivrednicima, a među njima i maslinarima.

Proljetna zaštita maslina

"Interes je iznad očekivanja", kaže Marcelić. Prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina od bolesti i štetnika održan je u nedjelju, 19. svibnja. Zbog velikog interesa isti će biti ponovljen danas, u utorak 21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom. Naime, za svaki termin online seminara broj sudionika je ograničen na 10 sudionika. Zašto? Zbog lakše komunikacije, odgovara stručnjak kojemu svakodnevno pristižu upiti kako se prijavitI. Postupak je jednostavan. Prijave idu preko web stranice ZD-maslina, a sudjelovanje se odvija putem mobitela ili računala bez obzira gdje se sudionici nalaze.

"Neki se uključe izravno iz svog maslinika“, dodaje. On je pojasnio i tijek seminara koji se sastoji od uvodnog predavanja, zadatka i zaključnog predavanja za 20 dana.

Održan prvi seminar 

Na uvodnom predavanju maslinari se upoznaju s glavnim štetnicima i njihovim štetama koje izazivaju kako bi mogli obaviti vizualnu dijagnostiku odnosno snimiti  stanje u svojim maslinicima. U sklopu uvodnog predavanja Marcelić je prezentirao različita ekološka i integrirana sredstva za zaštitu masline i njihove namjene.

"Nakon prvog online seminara svaki sudionik je dobio mogućnost da obavi vizualnu dijagnostiku i pripremi plan zaštite svoga maslinika kojeg može poslati u grupu ili ga osobno predočiti kako bi ga mogli prokomentirati i donijeti nabolje rješenje za njegovu problematiku", kaže. U završnom predavanju zaključna je tema o zadatcima i pitanjima koje su postavili i poslali sudionici. Time bi se približili zadanom cilju da maslinar prepozna stanje u svome masliniku i u šumi preparata koji se nude na tržištu odabire onaj najprikladniji problematici u svom masliniku.

Stanje u maslinicima? Solidno!

Na prvom seminaru bilo je riječi i o učinkovitosti folijarne prihrane maslina koja je sastavni dio tretmana u proljetnom periodu. Naime, jedan dio proizvođača ima pozitivna iskustva s folijarnim gnojivima i dobre efekte dok drugi dio proizvođača opće ne vidi benefite folijarne gnojidbe.

"Ništa ne može zamijeniti jesensku gnojidbu putem tla organskim gnojivima. Najbolje je kombinirati organska gnojiva i folijarnu prihranu", sugerira Marcelić.

Reagiranje: Webinar o zaštiti maslina u Zadru nije prvi!

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u maslinicima odgovorio je jednom riječju: Solidno! Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko ali, ako ne bude velikih nevera, štetnika i bolesti ova maslinarska godina bi mogla biti uspješna. Uspješnija od lanjske, optimistički zaključuje dr. sc. Šime Marcelić, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima i najboljim znanstvenikom među praktičarima.

A, evo sada, zajedno sa Stjepanom Devićem i Ivanom Divjanovićem, pokrenuo je i prvi online seminar o maslinarstvu. Prvi u Zadru i Hrvatskoj.


Tagovi

Masline Zaštita Štetnici Bolesti Dr. Šime Marcelić Online


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."