Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena malina
  • 29.06.2023. 18:00

Ukrajina kriva i za cijenu malina?

Prava drama se odvija u poljskoj regiji Lublin. Malinari najavljuju prosvjede. No, ukrajinskim kolegama je još i gore

Foto: Depositphotos/york010
  • 5.355
  • 315
  • 0

U Poljskoj se voćari bune zbog preniske otkupne cijene malina koja iznosi 5 poljskih zlota po kilogramu, odnosno 1,12 eura. Pritom, proizvodnja jednog kilograma košta 1,67 eura, a u što su uključeni troškovi nabave sadnice, gnojidbe, zaštite, pakiranja, plaća zaposlenima te neizravni troškovi kao što je rad traktora, izračuno je Poljoprivredni savjetodavni centar Mazowiecki. 

Smatraju da je razlog ukidanje carina na prehrambene proizvode koji dolaze iz Ukrajine, među kojima je i bobičasto voće, ali i zbog priljeva ogromnih količina kako malina tako i jagoda iz te zemlje, kao i Egipta i Maroka, piše Farmer.

Prekinuli berbu, najavljuju prosvjede

Ističu kako je otkupna cijena jagoda proljetos ondje bila 79 eurocenti, što nije pokrilo troškove proizvodnje, a to se sada događa s malinom. 

Protekle nedjelje su malinari u Lublinskoj regiji odlučili djelovati te iz protesta prekinuli berbu i obustavili isporuku voća na sabirna mjesta i prerađivačke pogone. Izašli su i na ulice te blokirali ceste, a za 3. srpnja planiraju prosvjed na kojem će tražiti 1,80 do 2,24 eura za kilogram. 

Ljuti su i na povjerenika za poljoprivredu Europske komisije, svog sunarodnjaka, Janusza Wojciechowskog koji ne vidi problem u uvozu jeftinog voća.  "I tu počinje tragedija na našim farmama. Po ovoj cijeni ćete morati otići u Njemačku, Belgiju ili druge zemlje i tamo raditi", poručuju farmeri. 

Oko 70 posto ovog voća u Poljskoj proizvodi se u regiji Lublin, a pokrajine Opole i Kraśnik nazivaju se bazenom malina. Ondje su i brojni prerađivački pogoni pa će ondje održati prosvjede. 

U Ukrajini četiri puta gore nego lani

Međutim, ništa bolje nije ni njihovim susjedima. Otkupne cijene malina u Ukrajini su 20 hrivnji za kilogram, odnosno 0,49 eura, navodi EastFruit. Navodno hladnjačari ovako niske iznose nude malim poljoprivrednim gospodarstvima koji imaju voće prosječne kvalitete dok se ono kvalitetnije ipak prodaje po višoj. No, kako je sezona tek počela, mnogi se boje da bi mogle i dalje padati. 

U Ukrajini je cijena malina ove sezone četiri puta niža nego lani i čak 5 do 6 puta niža nego u isto vrijeme 2021. 

S obzirom na situaciju, poljoprivrednici na društvenim mrežama pozivaju na bojkot isporuke hladnjačarima pa čak i rada samih pogona.  

Ukrajina je nakon Srbije i Poljske treći najveći izvoznik smrznutih malina u svijetu, a posljednjih pet godina ima veliki utjecaj na globalne cijene tog voća. Unatoč obično visokom BRIX-u, obično izvoze smrznute, jeftinije od drugih zemalja. U 2023. Analitičari očekuju još jedan rekordan urod u toj zemlji. Predviđa se da će hladnjačari kupovati manje ovog voća jer još uvijek imaju zalihe smrznutih plodova iz 2022. godine i nemaju financijskih sredstava za kupovinu ove sezone. 

Bojkot će dovesti do gubitka 

"To znači da će bojkot dovesti samo do povećanja gubitaka, a neće ništa promijeniti u životu prerađivača. Uostalom, bit će nemoguće ostaviti svježe maline na grmu ili hladnijoj prostoriji ni 2-3 dana, a hladnjačari već planiraju značajno smanjiti količine otkupa", poručuju na EastFruit uz zaključak da je danas hladnjačarima isplativije uopće ne prerađivati maline nego ih otkupiti po višim cijenama. 


Tagovi

Cijena malina Berba malina Poljske maline Ukrajinske maline Prosvjed Otkupna cijena Niska cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.