Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lunski vrtovi
  • 29.11.2013. 19:15

Ulje tisućljetnih maslina

Zaslugom lunskih zadrugara koji su podržali otpor protiv bezdušnog ekocida, dobili su novu etiketu na kojoj će ponosno biti ispisano “Ulja iz tisućljetnog lunjskog maslinika”

Foto: freepik.com
  • 457
  • 42
  • 0

"Usrid plavog mora, daleko od kraja, ima jedan, mali bokun, zemaljskega raja". Lun je naselje na najsjevernijem rtu otoka Paga. Jedna je od tri svjetske lokacije sa velikim brojem stabala divlje masline. Posjetitelji tradicionalnog vinskog festivala u Esplanadi kušat će danas i sutra ulje proizvedeno baš od tih tisućljetnih maslina. Maslinari s Paga, iz vjerojatno najljepšeg maslinika na svijetu u kojem su opstale masline starije od jednog milenija dale su plodove iz kojih je iscijeđeno ulje izvrsne kakvoće. Još donedavno su se na prostoru lunjskih maslinika planirala podići apartmanska naselja. U međuvremenu su paški maslinari uspjeli alarmirati i izazvati interes javnosti pa su beskrupulozni poduzetnici ipak ustuknuli, a masline preživjele.

Na valu tog ekološkog i civilizacijskog poleta, ostvarena je još jedna jednostavna, a genijalna zamisao. Na tisućljetne divlje lunjske masline, Olea oleaster linea, cijepljene su naše autohtone sorte, pretežito oblice. Podmlađivanje je obavljeno na otprilike tisuću i pol lunskih maslina.

Lunski su maslinari brižno slijedili nove znanstvene spoznaje i moderne tehnološke metode pa su dobili i besprijekorno ulje vrhunske kakvoće. Stručnjaci javljaju kako je ovogodišnje lunsko ulje prerađeno postupkom hladne prerade neposredno nakon berbe. Obilne rujanske kiše uzrokovale su umjerenu voćnost, pikantnost i gorčinu i arome koje podsjećaju na zeleni badem i artičoku. Zaslugom lunskih zadrugara koji su podržali otpor protiv bezdušnog ekocida, dobili su novu etiketu na kojoj će ponosno biti ispisano “Ulja iz tisućljetnog lunjskog maslinika”.

Foto: freepik.com


Tagovi

Maslinovo ulje Lunski vrtovi Lun Pag Vinski festival Oblice Cijepljenje