Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 16.05.2024. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Umjesto odlaska iz države, Dubravci dodatnu zaradu pronašli u jagodama

U vrijeme korone i s jednom plaćom u obitelji nije bilo lako, priznaje nam Matea Dubravac iz Osijeka, koja se s mužem odlučila te 2021. registrirati gospodarstvo kako bi uzgajali jagode.

Foto: Matea Dubravac
  • 908
  • 81
  • 0

Vrhunac je sezone jagoda, a ove godine berba je krenula nešto ranije nego prije, i to do nekih 14 dana. Na uzgoj ovoj slatkog i sočnog voća odlučili su se 2021. godine Matea i Matej Dubravac otvorivši SOPG uz svoje već sada postojeće poslove.

"Bilo je dosta izazovno i upitno, bilo je to doba korone, samo je muž bio zaposlen, a ja sam bila na birou", priča nam Matea iz Osijeka. Kaže kako nisu imali strah od pokretanja novog posla jer nisu imali što izgubiti. Dobili su tada i prvo dijete te su razmišljali čak i o odlasku iz Hrvatske. Ona je završila FAZOS (nekadašnji Poljoprivredni fakultet u Osijeku), smjer agroekonomika, što će joj kasnije dosta pomoći u ovome čime se sada bave.

TOP 10 proizvođača jagoda

"Suprug je dosta istraživao i odlučili smo se za uzgoj jagoda. Na prvu sam bila skeptična, međutim on si je dao truda i na kraju smo pravili poslovne planove, stavili sve na papir i odlučili se na to", ističe te dodaje kako se to pokazalo kao vrlo dobra ideja i korak koji su napravili u životu. U međuvremenu je dobila i posao, ali od jagoda nisu odustali. "Jako puno radimo i puno ulažemo, no sretni smo i zahvalni na tome. Borit ćemo se i dalje", poručila je.

Uz jagodu sade i industrijsku rajčicu

Poljoprivreda im nije primarna djelatnost, imaju svoja radna mjesta u različitim tvrtkama u Osijeku. Do ove godine su sadili i industrijsku rajčicu, sortu Rio Grande. Dio je išao za kuhanje sosa, a manji dio za prodaju. Ove godine posadit će ju manje, kaže Matea, jer ne mogu sve stići vremenski, uz i drugo dijete koje su u međuvremenu dobili, sina Jakova.

vd
U radu sudjeluje cijela obitelj

Jagode trenutno prodaju po pet eura za kilogram, a one koje nisu "konzumne" odnosno izgledaju lošije, koriste sebi za kuhanje džema, a ako je netko zainteresiran, manji dio mogu prodati po tri eura za kilogram.

"Za sada imamo jako pozitivne komentare, da su fine, slatke i sočne, to nam je dodatan poticaj da se i dalje nastavimo time baviti, možda jednoga dana i proširiti proizvodnju ukoliko budemo u mogućnosti". Do sad im se jagoda pokazala jako zahvalnom za uzgoj, nisu imali većih problema s bolestima i štetnicima ni jedne godine. Ono što naglašavaju je prihrana te navodnjavanje kap na kap.

Ranija cvatnja, no nije joj naštetilo

Kaže kako je lani bilo puno kiša i brže su počele trunuti, a bilo ih je teže i brati. Ove godine oborina je manje, međutim bile su visoke temperature početkom travnja i jagoda je požurila, krenula je ranija cvatnja i formiranje plodova, nakon toga su došle niže temperature, jedno jutro je bilo i mraza što je usporilo sazrijevanje samog ploda jagoda. "Mislili smo da će biti štete međutim nije joj naštetilo."

vd
Štand u Osijeku, Divaltova 2

Kćerka Lucija je oduševljena ovim voćem, pomaže u berbi, ona im je, kako kažu, najveći kritičar i degustator. "Mnogobrojna smo obitelj, ima puno malih ručica koje ih vole brati i jestiVeći dio obitelji je uključen radove, bez njih sigurno ne bi mogli uspjeti i velika im hvala na tome."

Trenutno ih prodaju na štandu u Osijeku, Divaltova 2 kod Gradskih bazena, a također im se kupci mogu javiti porukom pa za veće količine organiziraju odvoz na kućnu adresu.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj jagoda Matea Dubravac Matej Dubravac Berba jagoda Cijena jagoda Jagode Osijek Džem od jagodfa Industrijska rajčica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.