Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2. Dani polja lubenica u Soljanima
  • 04.07.2017. 12:00

Uzgoj lubenica guši manjak navodnjavanja i cijena

Svi pričaju o poticanju navodnjavanja ali mi ovdje to ništa ne osjetimo. Sami moramo izbušit bunar, registrirat ga, platit crpljenje vode. Nitko nam ništa ne pomaže. Ni županija, ni država, ni općina, kaže uzgajivač lubenica Stjepan Ćurdo.

  • 4.355
  • 211
  • 0

U organizaciji Udruge voćara i povrtlara "Plod" iz Vrbanje koja okuplja 40-tak poljoprivrednih proizvođača, u Soljanima su održani 2. Dani polja lubenica, a domaćin je bio predsjednik udruge i sam proizvođač lubenica, Stjepan Ćurdo.

"Imam oko šest hektara ugovorene proizvodnje pod lubenicama i nije to lagani posao. Sve se radi ručno, a najviše problema imamo s navodnjavanjem. Bez navodnjavanja nema ničega. Želja nam je brendirati ovu našu soljansku lubenicu", kazuje Stjepan Ćurdo.

Sami ulagali u navodnjavanje

Napominje kako lubenice na njegovom polju tek sada dolaze na red za berbu koja će potrajati sve do kraja kolovoza.

"S lubenicama u plasteniku krenem raditi s 1. ožujkom da bi sredinom travnja ih iznio na polje, a to znači da na mojih šest hektara moram zasadit oko 20.000 sadnica što nije mali posao", kaže dodajući kako lubenica traži sunca i vode ali ponajviše ručnog rada.

Po njegovim riječima, lubenice navodnjava sustavom kap po kap koji je sam postavio, a za koji vodu crpi iz bunara.

"Bunare smo morali sami bušiti, prijaviti ih Hrvatskim vodama. Svi pričaju o poticanju navodnjavanja ali mi ovdje to ništa ne osjetimo. Sami moramo izbušit bunar, registrirat ga, platit crpljenje vode. Nitko nam ništa ne pomaže. Ni županija, ni država, ni općina", ogorčeno poručuje.

Sličnog je mišljenja i Željko Petrović koji pod lubenicom ima četiri i pol hektara.

"Osobno nisam zadovoljan. Mladi odlaze iz ovih krajeva što ne čudi kada se vidi kako se i što radi. Na ovom našem području se radi oko 40 hektara samo lubenica, a ne postoje sustavi za navodnjavanje. Navodnjavanja koja su pokrenuta, dobra su stvar ali su namijenjena ratarskim kulturama. Jedan hektar povrća donosi prihod državi kao 10 hektara ratarske proizvodnje. To je velika razlika ali navodnjavanja za povrtlarske kulture nema", tvrdi taj mladi poljoprivrednik.

Cijena jednaka proizvodnoj

Kaže kako je i cijena lubenica ove godine loša iako berba još nije pravo ni krenula.

"Cijena je trenutačno jednaka proizvodnoj i iznosi 1,40 kuna, što je malo", poručuje dodajući kako bi, kada uskoro uđe u berbu, bio zadovoljan s cijenom od 1,60 kuna.

2. Danu polja lubenica nazočan je bio i Nikola Lakić, predstavnik kompanije Syngenta koja u suradnji s udrugom "Plod" ima, kako napominje, dobru i uzornu suradnju, što se očituje u kvalitetnim lubenicama koje, kako je kazao, u konzumnom i tržišnom segmentu imaju značajnu prednost pred ostalim lubnicama.

"Naše lubenice su komercijalne i prodajne. Oblik im je okrugao do blago izdužen, odlična boja mesa ploda i kore. Riječ je o hibridima Mirsini, Farao F1, Romanza F1, Constellation i drugi hibridi koji su u razvoju", naveo je Lakić.


Tagovi

Lubenice Dani 2.. polja Stjepan Ćurdo Željko Petrović Nikola Lakić Syngenta Cijena Proizvodnja Soljani Navodnjavanje Berba Hibridi Bunari Kap Hrvatske vode


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.