Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana voćaka
  • 25.06.2023. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vođinci

Voćari Crovite: Tla su kisela, a voćke teško usvajaju fosfor i kalij

Oko 10-ak proizvođača jabuka iz okolice Vinkovaca osnovalo je proizvođačku organizaciju, a grade i vlastitu hladnjaču. Otkrili su nam recept za zdrave i dobro ishranjene voćke.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.152
  • 235
  • 0

Proizvođačka organizacija Crovita okuplja 10-ak proizvođača jabuke iz okolice Vinkovaca, a pokrivaju proizvodnju od 180 hektara.

"U fazi smo početka gradnje zajedničke hladnjače. Cilj nam je da skupa izlazimo na tržište i tako ostvarimo veće prihode jer je voćarstvo u Hrvatskoj trenutno na jako niskim granama", upozorio je jedan od članova udruge, Miroslav Kolić, voćar i ratar iz Jarmine.

Na parceli gdje će se graditi ovaj objekt trenutno se rade arheološke iskopine, a voćari čekaju da im Vukovarsko-srijemska županija ustupi na korištenje to zemljište i objavu natječaja Ministarstva poljoprivrede. "Vjerujemo da ćemo do kraja godine imati ugovor o suradnji", otkrio nam je Kolić dodavši da će kapacitet hladnjače biti 10 tisuća tona.

Ova kišna godina im je, kažu, donijela poskupljenje jer je više posla. Češće se mora ići u zaštitu. "U samoj cvatnji smo imali tuču. Otkako se bavim voćarstvom to se nije dogodilo. Nismo ni zaštitne mreže uspjeli raširiti zbog pčela koje oprašuju voćke", upozorio je.

Voćke teško usvajaju fosfor i kalij

Međutim, unatoč ovim vremenskim neprilikama koje su ih pogodile, voćnjak Hrvoja Križanca u kojem smo se našli, izgleda obećavajuće. Naime, na tom se području bore s manjkom humusa, kiselim tlom te fosforom i kalijem kojeg voćke teško usvajaju.

Upravo su se iz tog razloga odlučili probati specifična gnojiva tvrtke Timac Agro koja imaju zaštićene oblike hraniva i produženo djelovanje. "Svi smo koristili Eurofertil TOP 51 i uvjerili se u topivost te da mu je učinkovitost produljena, što je za voćnjak jako bitno", pojasnio je Križanac.

Kvaliteta plodova se čini obečavajuća

Zadovoljan je ovim proizvodom i Kolić koji kaže da je formulacija spomenutog gnojiva odlična i da nisu imali poteškoća prilikom rasipanja. "Nije bilo problema ni s jumbo vrećama kao što zna biti kod nekih proizvođača. Također, nije bilo prašine već su to bile granule kakve trebaju biti", dodao je Kolić.

Isto je primijetio i Vinko Primorac koji ima 50 hektara nasada. "Listovi u nasadu izgledaju odlično, a to je potencijal i za dobar plod", dodao je.

U ratarstvu se uvjerili u kvalitetu Timac Agro proizvoda

Naime, ovi se poljoprivrednici ne bave samo voćarskom proizvodnjom. Oni su i ratari, a proizvode ove tvrtke u ratarstvo koriste više od 10 godina i njima su zadovoljni. "Odlučili smo se koristiti ih i u voćarstvu", dodao je Primorac.

Kolić kaže da se uvjerio u pozitivan utjecaj tog gnojiva kada je sadio novi nasad, a krajem lipnja ga je uhvatila katastrofalna suša. "U proljeće sam izvršio gnojidbu s Europfertil TOP 51, a voćke su ojačale, istjerale su mladice", uvjerava nas. "I puncu sam posudio četiri vreće, da ne valja već bi me kritizirao. Za sada šuti pa sam dobro prošao", našalio se ovaj voćar iz Jarmine.

Matea Marinić, prodajno-stručna savjetnica tvrtke Timac Agro kaže da su zaštićeni oblici hranjiva u tom gnojivu, pogotovo organski biostimulans PhysioPro, zaslužni za aktivaciju korijena što utječe na pojačano usvajanje hranjiva.

Prodajno-stručna savjetnica Matea Marinić redovno obilazi svoje kupce

"Svi negativni parametri u tlu bi trebali biti umanjeni ovim gnojivom", istaknula je. Naime, ono sadrži i zaštićeni oblik fosfora TopPhos koji biljci omogućava maksimalnu dostupnost tog elementa tijekom cijele vegetacije.

Proizvođači jabuka često imaju problema i s nedostatkom kalcija na plodovima zbog čega nastaju pjege. "Naši proizvodi imaju kalcij u morskom obliku koji je usvojiv za biljke i rezultirat će jačom i izdržljivijom korom jabuke“, pojasnila je Marinić dodavši kako je u jesenskoj kampanji najavljen pad cijene njihovih gnojiva.

Abiotski stresovi također posljednjih godina otežavaju proizvodnju. Temperaturni ekstremi, prekomjerne količine oborina i tuča samo su dio klimatskih promjena s kojima se proizvođači moraju nositi. Stoga ovi voćari razmišljaju i o primjeni biostimulatora Seactive Elite.

Biostimulatori s morskim algama - kako do stabilnog prinosa?

"On jača plodove voća i ima naglašenu količinu kalcija. To omogućuje čvršću opnu voća i ujednačenije sazrijevanje. Plodovi su zdraviji, otporniji na progrizanje štetnika i imaju duži životni vijek na policama. Također, veći je broj plodova prve klase", istaknula je Marinić.

Deklasiranje robe i otkupne cijene

I dok se s ishranom, zaštitom i proizvodnjom ovi voćari uspješno bore, glavobolju im zadaju niske otkupne cijene i deklasiranje robe od strane trgovačkih lanaca. "Mi smo svi ratari i kad vozimo pšenicu na otkup znamo joj cijenu. Jabuke uberemo i narednih pola godine do devet mjeseci traje neizvjesnost jesmo li uopće zaradili i hoće li naši plodovi biti prodani", opisuje probleme Kolić.

Članovi Crovite na terenu s ekipom tvrtke Timac Agro 

Probleme im stvara i nedostatak radne snage. "Da bi obrali naših 180 ha treba nam 200 ljudi, a berba traje i do četiri mjeseca", upozorava Primorac.

Kako bi ojačali i zajedno stasali na tržištu upravo se zato udružili. "Kada skratimo lanac od polja do stola i budemo imali svoju hladnjaču potrošači će moći kupiti jeftinije jabuke, a mi proizvođači ćemo postići bolju cijenu", zaključio je Kolić.


Fotoprilog


Tagovi

Crovita Voćari Miroslav Kolić Hrvoje Križanac Vinko Primorac Matea Marinić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/