Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti breskve
  • 05.03.2024. 10:30

Vrijeme pogoduje kovrčavosti lista bresaka i nektarina - kako suzbiti zarazu?

U nasadima gdje nije došlo do otvaranja zimskih pupova, za suzbijanje kovrčavosti lista moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra. Međutim, gdje je došlo do otvaranja pupova breskve preporučuje se primjena organskih fungicida.

Foto: J. Cvetković
  • 27.088
  • 1.383
  • 0

Vremenski uvjeti idealni su za razvoj zaraze uzročnikom kovrčavosti lista bresaka i nektarina (Taphrina deformans). 

Zbog najviših dnevnih temperatura zabilježenih proteklog tjedna otvaranje pupova bresaka i nektarina vrlo je vidljivo, napominje mr.sc. Milorad Šubić, savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, upozoravajući da će najavljene oborine pogodovati jačim primarnim zarazama. Također, oborine u količini 10-ak mm, uz mogući raspon temperatura od 5° do 17°C i dugotrajno zadržavanje vlage (barem 24 sata), pogodovat će naknadnom razvoju ove bolesti na nezaštićenim voćkama. 

Kako objašnjava, opasnost od primarnih zaraza uzročnikom ove bolesti traje od bubrenja pupova i pojave prvih listića sve do početka cvatnje, a određuje ih količina i raspored oborina koje prema meteorolozima očekujemo sredinom i krajem ovog tjedna (6. i 10. ožujka). Najosjetljivija faza, navodi i stručna savjetnica Suzana Slovic, je od vremena kada se lisni pupovi počnu otvarati i vidi se 3-4 mm zelenog vrha listića pa do faze kraja cvatnje.  

Najčešća bolest bresaka i nektarina

Kovrčavost lišća, kaže Šubić, najčešća je bolest bresaka i nektarina, koju u vrijeme od bubrenja i otvaranja pupova do pojave prvih cvjetova suzbijamo preventivno, najbolje nekoliko dana ili neposredno prije najavljenih obilnijih oborina. Stoga ponavlja preporuku vlasnicima koštičavog voća (posebice bresaka i nektarina) da je povišenu koncentraciju registriranih bakarnih pripravaka potrebno primijeniti u vrijeme bubrenja, a najkasnije tijekom samog otvaranja zimskih pupova koštičavih voćaka.

"Moguće je koristiti dopuštena bakarna sredstva za zaštitu bilja, a za amatersku se primjenu na manjim površinama ili pojedinačnim stablima često koristi kombinacija bakra i mineralnog (parafinskog) ulja", savjetuje. 

Naglašava i da je prema iskustvima iz ranijih sezona razdoblje tijekom ožujka vrlo kritično za primarni razvoj kovrčavosti lišća, posebno ako bilježimo promjenljivo pazdoblje s učestalim oborinama. U takvim sezonama u plantažnim nasadima preporučuje u više navrata preventivne mjere zaštite skraćenim razmacima aplikacije.

"Mjere zaštite je najbolje provesti za mirnog vremena, pri temperaturama zraka većim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva", savjetuje dalje dodajući da u plantažnim nasadima bresaka u punoj rodnosti treba utrošiti barem 600-700 litara škropiva/ha.

Stručna savjetnica Slovic podsjeća da uzročnik bolesti prezimljava na stablima ovih voćnih kultura na površini kore i u ljuskama pupova. Kad voćka prolistava, kiša koja se cijedi niz grane prenosi uzročnika na mlade listiće koji rastu iz pupova. Stoga, ukoliko je od prethodnog tretiranja prošlo više od sedam dana, preporučuje ponoviti tretiranje, vodeći računa o razvojnom stadiju pupa.

Listovi budu deformisani, a nerijetko opadne i cijela lisna masa (Foto: Depositphotos/Kassandra2)

U nasadima gdje nije došlo do otvaranja zimskih pupova, za suzbijanje kovrčavosti lista moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra.

Ne koristite bakrene pripravke ako su otvoreni zimski pupovi

Međutim, na sortama i lokalitetima gdje je došlo do otvaranja pupova breskve preporučuje primjenu organskih fungicida:

  • na bazi aktivne tvari dodin:Chromodin S-65, Syllit 544 SC,
  • na bazi aktivne tvari trifloksistrobin i tebukonazol: Nativo 75 WG,
  • na bazi aktivne tvari difenkonazol: Difcor, Argo,
  • na bazi aktivne tvari ciram: Ziram 76 WG
  • na bazi aktivne tvari kaptan: Scab 480 SC.

"Nakon otvaranja zimskih pupova na koštićavom voću ne preporučujemo primjenu bakrenih pripravaka zbog moguće fitotoksičnosti", napominje Slovic. 

Stručni savjetnici naglašavaju i da pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Kovrčavost lišća Breskve i nektarine Zaštita Preventivne mjere Taphrina deformans Savjeti Milorad Šubić Suzana Slovic


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB