Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 21.07.2024. 09:00

Vrijeme pogoduje lisnim ušima, kako ih suzbiti i što nikako ne smijete raditi?

Najveći problem je što lisne uši, sisanjem sokova, dovode do kovrčavosti listova i pojave gljivica, među kojima je najopasnija uzročnik čađave krastavosti plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 109
  • 0
  • 0

Visoke temperature idealne su za razvoj štetnika među kojima su i lisne uši. Problem može predstavljati činjenica da će se kruške ove godine brati petnaestak dana ranije u odnosu na prošlu, zbog čega treba paziti s izborom insekticida za suzbijanje.

Ključno je da se poštuje karenca jer se ona, kod većine insekticida, kreće od 21 do 28 dana.

Ne prskati pred berbu 

Međutim, postoje i sredstva na bazi sulfoksaflora kod kojih je karenca sedam dana. Ukoliko se proizvođači odluče za tretman insekticidima, ne bi ga trebali koristiti na sorti Butira koja se uveliko bere ili, ako planiraju branje sorte Santa Marija, kod koje je već, neopravdano rano počela probirna berba.

Postoje i organska sredstva za njihovo suzbijanje

Plodovi su tvrdi, koštice zelene i takav potez voćara koji to rade, nije dobar jer će se vrlo malo kupaca odlučiti za kupovinu takvih krušaka. Santa Marija mogla bi početi s berbom za desetak dana, sad je rano.

Mogu i ekološka sredstva

Postoje i ostali načini borbe protiv lisnih ušiju u vidu prskanja vodom u kojoj je bio otopljen češnjak ili čili paprika, uz dodatak tekućeg sapuna koji će omogućiti bolju pokrivenost, naročito naličja listova. Pomaže i Neem ulje na bazi azadirachtina, koje spriječava dalje hranjenje lisnih ušiju.

Nikad ranija berba voća: Ljetnu rezidbu ne radite, trule plodove uklonite

Također se može koristiti ocat s devet posto alkohola, pelin, papar, list rajčice, smeđe, zelene i crvene alge.

Uši smanjuju kvalitetu plodova

Najveći problem je što lisne uši, sisanjem sokova, dovode do kovrčavosti listova i pojave gljivica, među kojima je najopasnija uzročnik čađave krastavosti plodova krušaka, Venturia pyrina, odnosno, sekundarne infekcije ovom gljivicom, pred berbu plodova.

Gdje vidite mrave, tu su i lisne uši

Mravi, koji su sigurni pokazatelj prisustva ušiju i kruškine buhe, koriste mednu rosu koja se izlučuje od strane lisnih ušiju, a na rosu se naseljava i gljiva čađavica, na koju se naseljavaju i virusi.

Sve ovo dovodi do zaprljanosti plodova, niže otkupne cijene jer odlazi za industriju, i smanjene kvalitete plodova.


Tagovi

Zaštita krušaka Lisne uši Insektcidi Berba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.