Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vajić
  • 06.10.2015. 16:15

Za šampionsku maslinu teren krčio eksplozivom!

Teren na kojem se nalazi maslinik je kršovit i za 70 novih sadnica koje je posadio trebalo je praviti rupe eksplozivom. Sve to, Jozo je radio pod paskom i savjetima struke, primjenjujući pritom sve suvremene agrotehničke mjere.

  • 221
  • 27
  • 0

Ekološka udruga Lijepa naša i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, odsjek Splitsko-dalmatinske županije proglasio je 2007. godine maslinik Joze Vajića iz Trogira najljepšim maslinikom. Maslinik star između 30 i 50 godina, Jozo je obnovio i revitalizirao.

Kršovit teren prilagodio eksplozivom

85 stabala masline je doveo na rod s kojeg godišnje bere od sedam do 10 tona visokokvalitetnog ploda. Pored toga, uredio je okoliš i iskopao dvije čatrnje sa 20-ak vagona vode, kako bi maslina u svakom trenutka imala dovoljno vode. Teren na kojem se nalazi maslinik je kršovit i za 70 novih sadnica koje je posadio trebalo je praviti rupe eksplozivom. Sve to, Jozo je radio pod paskom i savjetima struke, primjenjujući pritom sve suvremene agrotehničke mjere.

Zlatne medalje i priznanja

Kako je pored dobre rodnosti maslinik i svjedočanstvo velike ljubavi, upornosti i dalmatinskog dišpeta, pored zlatnog odličja polučio je još jedno priznanje, novoustrojene zaklade pokojnog Doajena hrvatskog maslinarstva, Pavla Bakarića.

To veliko priznanje, koje se dodjeljuje prvi puta na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2008., dobio je upravo Vajić Jozo. Pored toga, Jozo sudjeluje na svim manifestacijama maslinara i uljara i polučuje odlične rezultate jer je nekoliko puta za ekstra djevičansko ulje dobio zlatnu medalju.

Ne samo šampion - već i vicešampion!

Kako gospodin Vajić teži novim saznanjima, a prikupljeno znanje u praksi primjenjuje kako bi zadržao i sačuvao idealan sklad suživota kamena, masline, smokve i vinove loze, ovo priznanje došlo je doista u prave ruke. Iz godine u godinu niče po neki kvalitetan eko maslinik, ali Jozo se ne da i svake godine sudjeluje na manifestacijama maslinara i uljara, sa kojih se vraća kao u pravilu sa nizom priznanja. Vlasnik je 11 zlatnih i jedne srebrne medalje, a proglašen je na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana Noćnjak i za vicešampiona.


Tagovi

Jozo Vajić Agrotehničke mjere Eksploziv Revitalizacija Lijepa naša Savjetodavna služba Okoliš Pavle Bakarić Sadnice Manifestacije maslinara Praksa Vicešamion Navodnjavanje Zaklada


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...