Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 27.04.2015. 18:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita jabuka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 131
  • 12
  • 0

Jabuke se nalaze u vrlo osjetljivoj fenofazi na moguće infekcije glavnim uzročnicima gljivičnih bolesti. Od zadnje preporuke prošlo je deset dana, pa stoga preporučujemo nastaviti zaštitu usmjerenu na suzbijanje krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) uporabom sistemičnih pripravaka kao što su Indar 5 EW, Score 250 EC, Cros, Difcor ili Scissor EC koji suzbijaju i pepelnicu jabuke.

Zbog produženog djelovanja, navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja kao što su Dithane M-45, Dithane DG Neo Tec, Mankozeb, Pinozeb, Star 80, Crittox MZ 80, Caiman, Mankonor, Cadillac 80 WP ili Captan.

Nove količine oborina najavljene su tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, stoga preporučujemo obaviti zaštitu prije istih.

Potrebno je obaviti pregled nasada na prisutnost crvenog pauka (Panonychus ulmi), kontrolirati prisutnost populacije lisnih ušiju, te po potrebi uporabiti insekticide kao što su Teppeki, Pirimor ili Actaru. Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na web adresi.

mr.sc Ivana Župić
e-mail: Ivana.Zupic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krastavost jabuka Venturia inaequalis Scissor EC Kontaktno djelovanje Caiman Crveni pauk Panonychus ulmi Lisne uši Teppeki Ivana Župić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja