Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 02.06.2014. 15:41
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita jabuke i kruške

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 75
  • 5
  • 0

Od posljednje preporuke za suzbijanje bolesti i štetnika u nasadima jabuke proteklo je osam dana. Tijekom vikenda na nekim lokacijama zabilježene su veće količine oborina dok je na drugim lokacijama bilo vrlo malo oborina. Na onim područjima gdje su tijekom vikenda zabilježene veće količine oborina bilježi se i dalje jaka infekcija i tu je potrebno koristiti kombinaciju preventivnog i kontaktnog fungicida. Na područjima gdje nije bilo oborina, ili ih je bilo u malim količinama, moguće je koristiti neki od preventivnih fungicida: Polyram DF, Caiman, Mankonor, Cadillac 80 WP, Mankokal, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Dithane M-45, Dithane DG Neo Tec, Mankozeb, Pinozeb, Star 80, Crittox MZ 80 uz dodatak sumpora ili se mogu koristiti pripravci: Stroby DF, Zato plus ili Tercel WG u nasadima gdje je u prethodnoj godini bilo više pepelnice.

Potrebno je ponoviti i zaštitu protiv jabučnog savijača jer su od prethodne preporuke pale jako velike količine oborina. Od insekticida mogu se koristiti.: Pyrinex 250 ME, Rely 40, Reldan 40 EC*. *Dozvola primjene do 1.7.2014.

Prilikom pregleda nasad kruške primijećena je pojava jaja i ličinki kruškine buhe. Upozoravaju se vlasnici nasada kruške da obiđu nasade i provjere prisutnost ovog štetnika. Ukoliko utvrdite prisutnost ove štetne vrste tada je potrebno koristiti neki od slijedećih pripravaka Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC, Actara 25 WG uz dodatak sredstava na osnovi mineralnog ulja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja (SZB) zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi SZB, a sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]