Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.04.2015. 13:00
  • Grad Zagreb

Zaštita koštičavog voća od paleži cvijeta i rodnih grančica

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 68
  • 3
  • 0

Koštičavo voće se nalazi u razvojnom stadiju cvatnje. U toj fazi potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilia laxa). Tretiranje obavite prije kiše koju prognostičari najavljuju za subotu.

Protiv monilije u koštićavom voću dozvoljeno je koristiti:

  • Kod trešanja: Signum, Indar 5 EW, Nativo 75 WG i Teldor SC 500.
  • Kod višanja: Signum i Chorus 75 WG.
  • Kod šljiva: Teldor SC 500, Signum, Nativo 75 WG, Chorus 50 WG, Indar 5 EW i Difcor.
  • Kod bresaka i nektarina: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Signum, Nativo 75 WG, Indar 5 EW i Difcor.

U nasadima nektarina potrebno je pregledati cvjetove na prisutnost tripsa (Taeniothrips meridionals).

Ukoliko se ustanove dva tripsa na 100 pregledanih cvjetova potrebno je provesti suzbijanje jednim od ovih pripravaka: Vertimec, Rogor 40, Chromgor ili Perfekthion.

U fazi završetka cvatnje šljive i opadanja latica cvijeta vrijeme za suzbijanje crne i žute šljivine osice (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Tretiranje protiv osice prvenstveno treba obaviti u onim nasadima u kojima je lani bila zabilježena veća šteta.

Primijenite jedan od sljedećih pripravaka: Direkt, Rogor 40, Chromgor ili Perfekthion.

Voćari koji proizvode u sustavu integrirane proizvodnje voća moraju voditi računa da je primjena insekticida iz skupine piretroida (Direkt) ograničena, te da se kod koštičavog voća smije primijeniti samo jednom tijekom vegetacijske sezone.

Zaštitu voćnjaka u cvatnji, obavite u večernjim satima, kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak, ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje, a o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS-u).

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Cvatnja Palež cvijeta i rodnih grančica Molilia laxa Signum Trešnje Višnje Chorus 75 WG Šljive Nativo 75 WG Brekve Nektarine Indar 5 EW Trips Teaniothrips meridionals Vertimec Perfekt


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]