Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.05.2015. 18:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita maslina

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 61
  • 3
  • 0

Maslinare upućujemo na pregled nasada. Vizualnim pregledima ustanovite stanje zaraze paunovim okom te prisutnost mina maslinovog moljca na listu. Metodom otresanja, preporučamo ustanoviti prisutnost pipa u krošnji. Ranije postavljene lovke u vidu lovnih grana ili snopića, potrebno je iznijeti iz nasada.

U nasadima ranije stradalim od posolice i paunovog oka, vidljiv je oporavak i novi porast izboja. Preporučujemo preventivnu zaštitu novoizrasle lisne mase, primjenom pripravaka na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby WG), tebukonazola i trifloksistrobina (trgovačkog naziva Nativo 75 WG) ili difenkonazola (trgovačkog naziva Difcor).

Na praćenim lokalitetima bilježimo početak leta maslinovog moljca (Prays oleae), no u vrlo niskom intenzitetu, pa za sada nije potrebno provoditi suzbijanje ovoga štetnika. Maslinare upućujemo na daljnje praćenje naših obavijesti.

Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladnoTehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2015. godinu.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Poljoprivrednici ne smiju posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Obavezno vodite evidenciju i čuvajte je tri godine. Može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a mora sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjeti Paunovo oko Maslinari Savjetodavna služba Stroby WG Nativo 75 WG Difcor Preporuke Lisna masa Karmen Karlić Lovke Mine maslinovog moljca Otresanje Pipe Posolica Upisnik integriranih proizvođača


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]