Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 18.05.2015. 15:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita nasada jabuka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 27
  • 2
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka palo je između 16 i 30 litara kiše i ostvareni su uvjeti za vrlo jaku infekciju uzročnikom krastavosti (Venturia inaequalis). Prognostičari od sredine tjedna najavljuju nove oborine, pa preporučamo voćarima da ponove zaštitu kombinacijom preventivnog fungicida na bazi kaptana (Captan 50, Merpan 80 WDG, Kastor) i sistemičnih fungicida Score 250 EC, Difcor, Fond 12 E ili Indar 5 EW.

Od 27. travnja bilježimo let leptira jabučnog savijača u vrlo velikom broju, pa voćarima preporučujemo da obave zaštitu pripravcima Mospilan 20 SP ili Calypso 480 SC, koji ujedno suzbijaju i gusjenice minera kružnih mina.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava u skladu sa zakonom.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuka Kiša Krastavost Oborine Kaptan Score 250 EC Gusjenice Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.