Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.03.2015. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita od čađave krastavosti i pepelnice

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 106
  • 7
  • 0

Oborine koje su najavljene u narednim danima, pogodovat će razvoju i infekciji uzročnika čađave krastavosti ( Venturia inaequalis ). Za zaštitu od navedenog uzročnika, u razvojnom stadiju roza glavica i početka cvatnje, preporučujemo uporabu jednog od slijedećih pripravaka i to Chorus 75 WG, Indar EW ili Nativo 75 WG.

Na sortama koje su osjetljive na uzročnika pepelnice (Podosphaera leucotericha) moguća je primjena sumpornih pripravaka, no najbolje je dati prednost pripravcima Indar EW ili Nativo 75 WG, koji djeluju na obje bolesti. Podsjećamo da sve kemijske mjere u voćnjaku treba provoditi u vrijeme kad pčele ne lete, a također treba voditi računa i da je cvjetni uzrast pokošen.

Zaštitu treba obaviti prije najavljenih oborina, a prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje potrebno je evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u našoj zemlji. Podaci o registriranim Sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Čađava krastavost Peplnica Razvojni stadij Početak cvatnje CHorus 75 WG Indar EW Nativo 75 WG Sumporni pripravci Kemijske mjere Cvjetni uzrast Najavljene oborine Upute Evidencija Zbrinjavanje Sredstva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.