Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita oraha
  • 17.08.2024. 09:00

Zaštita oraha od sive pjegavosti je preventivna - što uključuje?

Plodovi inficirani u ranim fazama razvoja se suše i opadaju, dok oni koji su pri zarazi već dostigli krajnju veličinu, ostaju na grani, ali jezgra im je crna i gorka, pojašnjava stručna savjetnica Tamara Mihailović

Foto: Depositphotos/Tunatura
  • 132
  • 29
  • 0

Jedna od najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti oraha, u svijetu i kod nas, je siva pjegavost (antraknoza) oraha. Uzročnik je Gnomonia leptostyla, parazit koji prezimljava u oboljelom opalom lišću i rak ranama mladica, pojašnjava stručna savjetnica za zaštitu bilja Tamara Mihailović iz PSSS.

Ističe kako se zaraza ostvaruje kroz prirodne otvore-stome i lenticele, kao i mehanička oštećenja lista, ploda i mladica. U širenju patogena značajnu ulogu imaju i kukci. Razvoju patogena pogoduje prohladno, kišno vrijeme u proljeće i ljeto. U pojedinim godinama može biti zaraženo do 80 posto plodova i cjelokupna lisna masa, kao i svi ljetorasti.

"Simptomi bolesti se pokazuju na svim zeljastim organima biljke odnosno listu, plodu i ljetorastima", naglasila je.

Kako djelovati?

Dodaje da se na listu uočavaju pjege sivkaste boje, oivičene smeđom aureolom. Pjege su različitog oblika i veličine. a razvojem lista se šire i spajaju, ponekad zahvaćajući cijelu lisnu ploču. Uslijed jačeg napada, list se deformira i opada. Pjege na plodu su slične pjegama na listu. Kasnije postaju tamnosmeđe do crne. Plodovi inficirani u ranim fazama razvoja se suše i opadaju, dok oni koji su pri zarazi već dostigli krajnju veličinu, ostaju na grani, jezgre su im crne i gorke.

Još nije kasno obaviti drugi tretman protiv orahove muhe, evo s kojim sredstvima

Mjere zaštite se provode preventivno i tu prije svega spadaju sakupljanje opalog lišća i iznošenje iz nasada ili zaoravanje, zatim odabir otpornih sorti pri sadnji, odstranjivanje ljetorasta na kojima se uočavaju rak rane i iznošenje iz nasada. Važno je napomenuti da se u periodu mirovanja vegetacije mogu primijeniti bakreni preparati.


Tagovi

Gnomonia leptostyla Tamara Mihailović Zaštita oraha Siva pjegavost oraha Antraknoza oraha


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.