Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.05.2014. 09:00
  • Međimurska

Zaštita plantažnih nasada jabuka i krušaka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 47
  • 3
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je samo 6 dana. Od 5. travnja o.g. (odnosno, već 39 dana) se nastavlja trend vrlo povoljnih vremenskih uvjeta za ovogodišnji razvoj najopasnije gljivične bolesti u suvremenim plantažnim nasadima jabuka i krušaka - uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina).

Tablica 1. Uvjeti odgovorni za primarne i sekundarne zaraze uzročnikom krastavosti jabuka i krušaka (Venturia inaequalis, Venturia pyrina) zabilježeni od početka svibnja o.g. do sredine jučerašnjeg dana na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Lokalitet

Ukupno oborina (mm)

Ukupno vlaženje lišća (min)

Trnovčak

61,2 mm

2.630 min

Novakovec

53,0 mm

3.320 min

Belica

63,0 mm

11.555 min

Orehovica

54,7 mm

6.645 min

Donji Pustakovec

55,2 mm

2.240 min

U višegodišnjim prosjecima u Međimurju tijekom mjeseca svibnja padne prosječno 59,4 mm oborina, a na nekim smo lokaliteta u prvih 13 dana ovog mjeseca zabilježili više oborina od spomenutog prosjeka (vidi Tablicu 1.). Ipak, od većeg je značaja za razvoj krastavosti jabuke i kruške zadržavanje vlage na zelenim organima (lišće, plodovi), kao i pojava rose i magle. Od posljednje upute jače smo oborine zabilježili u večernjim i noćnim satima dana 11. svibnja o.g. (između 20 i 30 mm), te tijekom jučerašnjeg dana (između 9 i 19 mm). Nadalje nove oborine očekujemo tijekom sutrašnjeg popodneva (15.5.) i naročito tijekom petka (16.5.)! Bit će prohladno, uz sjeverni vjetar, i raspon temperatura između +8° i +15°C.

Stoga je nadalje potrebno redovito pratiti zdravstveno stanje nasada, te je prema ranijim uputama potrebno nastaviti preventivne zaštite (a po potrebi i kurativne) krastavosti. Nešto bolje rezultate u uvjetima prohladnog razdoblja daju fungicidi iz skupine anilino-pirimidina (pirimetanil, ciprodinil). Obavezno u svim mjerama zaštite naizmjenično koristiti površinske (kontaktne) organske fungicide, pridržavajući se ograničenja o njihovoj maksimalno uporabi tijekom jedne sezone. U nasadima krušaka prednost dati primjeni površinskih fungicida sa kraćim razmacima tretiranja (lišće krušaka je otpornije na krastavost u odnosu na jabuku, ali su plodovi vrlo osjetljivi). U osjetljivim sortama jabuka potrebno je i redovito suzbijati pepelnicu (Podosphaera leucotricha). Ovisno o izboru fungicida razmaci tretiranja ne bi smjeli u ovom kritičnom razdoblju biti veći od 6 do 7 dana.

U danima nakon 22. travnja o.g. i ponovno po preporuci prije 6 dana trebalo je provesti dva usmjerena suzbijanja prezimljujuće populacije moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella). Od početka mjeseca svibnja bilježimo slabiji let ovog nametnika, u odnosu na populaciju leptira zabilježenu između 7. i 29. travnja o.g.!

Na dane 29. i 30. travnja o.g. tuča je oštetila neke lokalitete središnjeg dijela županije, pa u nasadima jabuka oštećenim ovom elementarnom nepogodom u narednom razdoblju pratiti populaciju jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Prohladno i kišovito razdoblje koje dominira u zadnjem razdoblju ne pogoduje niti prekomjernom množenju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), ali moguće zatopljenje najavljeno za treću dekadu mjeseca svibnja o.g. sigurno će pogodovati razvoju ovog štetnika. Trenutno primjena specifičnih akaricida u većini nasada jabuka nije potrebna. Let jabučnog savijača (Cydia pomonella) i breskvina savijača (Cydia molesta) je nakon 5. svibnja o.g. na svim praćenim lokalitetima zbog prohladno-vlažnog razdoblja vrlo slab (ispod praga štetnosti), pa primjena insekticida protiv ovih nametnika trenutno nije potrebna.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja