Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 15.02.2016. 16:30

Zaštitite breskve početkom vegetacije

Zaštita se provodi preventivno, prije pojave simptoma i prije kretanja vegetacije, prvenstveno bakrenim pripravcima.

  • 7.797
  • 239
  • 0

Svake se godine naglašava potreba za pravovremenim i redovitim mjerama zaštite breskve jer se u protivnom proizvođači redovito susreću s problemom kojeg je kasnijim mjerama zaštite nemoguće riješiti. Naime, radi se o kovrčavosti lista, bolesti i općenito najznačajnijoj štetočinji breskve, ali i nektarine.

Utjecaj retrovegetacije iscrpljuje biljku

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) zasigurno već dobro poznajete po nakovrčanim, mjehurastim i zacrvenjelim listovima. Simptomi ove bolesti se javljaju u proljeće, prvo se primjećuju na mladom lišću. Listovi se deformiraju, kovrčaju i postaju mjehurasti, a boja lista mijenja se isprva u žutu, zatim u crvenu i naposljetku list nekrotizira. Listovi napadnuti Taphrinom se osuše i otpadaju pa kod jakih zaraza već u svibnju i lipnju stabla bresaka mogu ostati potpuno ogoljena.

Često se, međutim, dogodi da u povoljnim uvjetima biljka ponovno potjera listove pa se proizvođačima čini da se voćka sama oporavila. Ovaj se proces naziva retrovegetacija. Retrovegetacija ili ponovno listanje u velikoj mjeri iscrpljuje biljku pa se slabije formiraju cvjetni pupovi, mladice slabije odrvene pa je voćka zimi podložna smrzavanju, a utjecaj retrovegetacije na smanjenje rodnosti vidljiva je u visokim postocima.

Temeljito provedite prskanje voćaka

Ako primijetite simptome bolesti, znači da zimsko prskanje ili nije provedeno ili nije kvalitetno provedeno. Dakle zaštita od ove bolesti se provodi preventivno, prije pojave simptoma i uopće prije kretanja vegetacije, prvenstveno bakrenim pripravcima. Vodite računa da tretiranje tj. prskanje provedete temeljito, kako bi svaki dio voćke bio prekriven bakrenim pripravkom jer bakar nije sistemik, nego kontaktno sredstvo.

Prema tome, tamo gdje ga niste primjenili neće ga ni biti, a netretirana mjesta lako postaju izvori zaraze. Dakle vrijeme primjene je neposredno pred kretanje vegetacije. I ne zaboravite da bakar u vegetaciji može biti fitotoksičan na breskvu, stoga ne tretirajte breskvu bakrom u vegetaciji.

Bakrenim pripravkom protiv bolesti na voćkama

Prezimljujuće oblike ove bolesti suzbijte bakrenim pripravkom kao što je NEORAM WG na način da 500 g pripravka otopite u 100 litara vode (50 g u 10 l vode) i temeljito poprskate svaku voćku. NEORAM WG je pripravak koji koristite u duplo manjoj dozi tj. koncentraciji u odnosu na ostale bakrene pripravke jer je razvijen upravo s namjerom da se smanji potrošnja bakra po jedinici površine.

Da biste zajedno s Taphrinom suzbili i prezimljujuće oblike štetnih kukaca kao što su lisne uši, štitaste uši, breskvin moljac i dr., pripravku NEORAM WG dodajte mineralno ulje.

Pravovremeno i kvalitetno tretiranje u periodu pred kretanje vegetacije najvažnija je i jedina mjera učinkovitog suzbijanja kovrčavosti lista breskve. Sve kasnije mjere zaštite u vegetaciji, pridonose održavanju zdravog nasada, ali bez zimskog prskanja, problem kovrčavosti postaje nerješiv.

Autorica: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Tagovi

Agrochem MAKS Zaštita breskve Zaštita nektarine Kovrčavost lista breskve Prskanje voćaka Bakreni pripravci NEORAM WG Breskvin moljac Štitaste uši


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com