Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 18.02.2014. 12:30
  • Grad Zagreb

Zaštitite nasade bresaka, nektarina i marelica

Upozoravaju se voćari neka pregledaju nasade koštićavog voća - breskve, marelice, nektarine

Foto: freepik.com
  • 280
  • 19
  • 0

Povišene temperature zraka proteklog tjedna potaknule su kretanje vegetacije na koštićavom voću, pa preporučamo pregled stanja nasada. Kišno i vlažno vrijeme koje je upravo nastupilo pogoduje razvoju bolesti kovrčavosti lista breskve - Taphrina deformans.

Ova gljiva prezimljava na kori i u ljuskama pupova breskve i nektarine, pa je nakon obavljene rezidbe potrebno u nasadima bresaka, nektarina i marelica obaviti prvu zaštitu pred bubrenje pupova jednim od pripravaka na osnovi bakra: Bordoška juha 20 WP, Modra galica, Nordox super 75 WG, Champion 50 WG, Cuprablau Z, Kupropin, Neoram WG ili Kocide DF.

Osim navedenih bakrenih pripravaka moguća je i primjena kombiniranih bakrenih pripravaka s mineralnim uljima: Modro ulje, Crveno ulje, Plavo ulje kojima se suzbijaju prezimljujući stadiji štetnika. Tretiranje je potrebno obaviti prije oborina uz povećani utrošak škropiva i pri temperaturi zraka iznad 5 °C.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12, Zakon o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14).

Foto: freepik.com


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Breskva Marelica Nektarina Voćarstvo Kovrčavost lista SZB Modro ulje Plavo ulje


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB