Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 27.02.2014. 14:15
  • Vukovarsko-srijemska

Zaštitite voćke od kovrčavosti lista

Upozoravaju se voćari neka preventivno zaštite koštićavo voće od kovrčavosti lista

  • 5.621
  • 13
  • 0

Nasade breskve svake godine napada bolest kovrčavost lista (Taphrina deformans) protiv koje se preporuča samo preventivna zaštita u vrijeme mirovanja breskve (pripravcima na bazi bakra) kao i samom kretanju vegetacije - otvaranje pupa (organski fungicidi).

Simptomi zaraze su vidljivi u vegetaciji kada se ne može više djelovati niti jednim fungicidom da bi se bolest uništila. Kod provođenja zaštite je potrebno dobro fungicidom prekriti koru te svaku granu, grančicu i pup jer to su mjesta gdje bolest prezimljuje i od kuda se može širiti zaraza.

Nakon rezidbe breskve bi trebalo zaštititi protiv ove bolesti fungicidima na bazi bakra poput: Champion, Bakreno vapno WP 50, Kocide DF, Cuprablau Z, Nordox 75 i drugi u preporučenim koncentracijama proizvođača i uz što veći utrošak vode. Također se mogu koristiti i kombinacije pripravaka na bazi bakra sa mineralnim uljima (kao npr. Bijelo ulje) kada osim bolesti suzbijamo i prezimjele oblike štetnika. Mogu se upotrijebiti i gotove tvorničke kombinacije (kao npr. Crveno ulje, Modro ulje).

Osim bresaka, potrebno je preventivno zaštititi i drugo koštićavo voće - šljive, višnje, trešnje, marelice (rogač šljive, šupljikavost lišća, monilija) i prezimjelih stadija štetnika sa već gore navedenim pripravcima. Pripravci na bazi bakra u koštićavom voću se smiju primijeniti samo u mirovanju vegetacije, odnosno prije početka kretanja vegetacije.

Prije upotrebe bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja potrebno je detaljno pročitati upute proizvođača i postupiti u skladu s njom. Obratiti pozornost na - fazu razvoja pupa, količinu vode, koncentraciju sredstva za zaštitu bilja i vremenske prilike.

Napominjemo da je potrebno voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja u usjevima i nasadima, kao i zbrinjavanje ambalažnog otpada. Poljoprivrednici upisani u Upisnik integriranih proizvođača dužni su se držati Tehnoloških uputa za voćarstvo za 2014.


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Kovrčavost lista Koštićavo voće Voćarstvo Breskva Šljiva Višnja Marelica SZB Fungicidi


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje