Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 15.10.2023. 16:30

Zašto je važno čupati travu oko borovnica?

Kada se počupaju korovi u nasadu već nakon dan - dva, vidi se napredak, biljke odmah živnu. Najkraće rečeno, to je najbolje rješenje za uspješan razvoj borovnica.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.233
  • 132
  • 0

Korovi uzimaju hranu borovnicama koje u tom slučaju slabije napreduju, a često se i suše. Među njima najveći problem pravi pirika. 

Kako bi shvatili zašto su korovi veliki problem u borovnicama, najbolje bi bilo vidjeti nasad s i bez trave oko sadnica.

Pirika - vrlo otporan korov

Bez obzira je li trava, odnosno korov visok ili nizak, jedna je stvar sigurna - borovnica će trpjeti zbog manjka hranjiva koje oni uzimaju njenom nježnom korijenju. Da podsjetimo, dubina korijena borovnica iznosi 40 centimetara, što također govori o tome koliko je važno da nema konkurenciju u vidu brojnih korovskih biljaka.

Nasad borovnica bez korova najbolje je rješenje za uspješan razvoj biljaka

Pirika, odnosno, pirevina, Agropyrum repens, najviše je zastupljen korov u našim voćnjacima, pa i nasadima borovnica. Pirika voli kiselu zemlju, ima razgranat i dubok rizom, to jest korijen, koji može da ide i nekoliko metara u stranu od centralne žile. Što je najgore, dobro podnosi zimu i niske temperature, ali i dugotrajnu sušu.

Evo 6 načina kako suzbiti piriku

Kada se počupaju korovi u nasadu već nakon dan, dva, vidi se napredak kod biljaka. Drugim riječima, živnu i najkraće rečeno nasad borovnica bez korova najbolje je rješenje za uspješan razvoj biljaka.

Piljevina i sječka usporavaju rast korova

Da bi napad korova bio što slabiji oko borovnica se posipa piljevina i sječka. Što deblji sloj, to bolje. Međutim, pošto su korovi izuzetno jaki i bore se za opstanak, nakon nekog vremena, dolazi do probijanja sječke i formiranja spleta žila na i ispod sječke.

Barem jednom godišnje obnovite sloj piljevine i sječke

Što je sloj sječke deblji, većina korijena teže će se čupati iz osnova, ali je i bilo kakvo otkidanje bolje nego da se korov ostavi na površini. Bržem rastu i razvoju korijena pogoduje i sustav za navodnjavanje jer se borovnica mora često navodnjavati u slučaju sušnih ljeta pa je češća dostupnost vode idealna za korove.

Osim prostora između i oko samih biljaka, u unutrašnjosti grmova također se moraju čupati korovi, bez obzira na opasnost dizanja sadnice ako je korijenov sustav unutra omotan oko korijena biljke. Zato je potrebno, barem jednom godišnje, obnoviti sloj piljevine i sječke oko sadnica.

Postavljanje folija

Problem u ovoj godini predstavlja to što se proizvođači teže snalaze u vezi s kupovinom piljevine i sječke jer ih drvoprerađivači koriste za proizvodnju peleta čija je cijena, donedavno, bila izuzetno visoka. 

Zato su pojedini proizvođači pribjegli postavljanju folija sa strane gredica na kojima je posađena borovnica. Ostavlja se tridesetak centimetara praznog prostora, od osnovnih grana biljke do folije, koji se popunjava piljevinom i sječkom.

Ako su imali višak piljevine i sječke proizvođači su je stavljali na foliju da voćka ne bi trpila zbog jakih sunčevih zraka tokom ljeta i mogućeg pregrijavanja korijena. Najbolje je da boja folije bude bijela, a ne crna


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Čupanje korova Borovnica Pirika Folija Piljevina Sječka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.