Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska mušmula
  • 20.12.2023. 07:30

Zašto uzgajati japansku mušmulu?

Cvjeta tijekom jeseni pa joj najbolje odgovara blaža klima. Odaberite kalemljene sadnice, jer će brže stupiti u rodnost.

Foto: Depositphotos/usmanmalik965
  • 2.309
  • 141
  • 0

Kod nas poznata kao japanska mušmula, nešpola ili nešpula (Eriobotrya japonica) vodi porijeklo iz Kine odakle je preko Japana dospjela u Europu. I pored naziva mušmula potpuno se razlikuje od domaće mušmule Mespilus germanica.

Može se uzgajati kao ukrasno drvo, ali i za proizvodnju. Njena prednost je što dozrijeva vrlo rano i predstavlja voće koje se prvo bere. Koriste se svježi plodovi ili se prerađuju u liker, razne džemove ili se pak suše. 

Prilagodljiva voćna vrsta

Zimzeleno je drvo koje naraste do 8 m visine. Krošnja je gusta i kompaktna. Listovi su veliki, kožnati, dostižu dužini do 25 cm. Neugledni cvjetovi se javljaju u jesen, dvospolni su i sakupljeni u grozdove. Oprašuju ih insekti, pčele i bumbari, za koje je značajan izvor hrane u jesenskom periodu. Plodovi su dužine do 6 cm, žutonarančasto obojeni. Okus joj je poseban, nešto između limuna, breskve i manga. 

Uspijeva na različitim tipovima tla, ali ne podnosi stagnaciju vode, doline u kojima se nakuplja hladan zrak, sjenu. Također ne voli vapnenasto tlo, ali se taj problem može riješiti odabirom odgovarajuće podloge kod kalemljenja. Kada se kalemi na dunju dobiva se manje bujno drvo, ali osjetljivije na vapnenasto tlo.

Birajte sunčane lokacije

Najbolje joj odgovara blaža klima, jer cvjeta tijekom jeseni. Zbog toga treba izbjegavati područja gdje jesen stiže rano i dolazi do naglog pada temperature. Za sadnju birajte osunčana mjesta, zaštićena od hladnih, sjevernih vjetrova.

Odaberite kalemljene sadnice, jer će brže stupiti u rodnost. Sadnice iz sjemena trebaju na prvi plod čekati do sedam godina, a problem može biti i pretjerana bujnost. Mlade biljke se redovno zalijevaju i prihranjuju. Kada im se razvije korijenov sustav otpornije su na sušu. Dobro reagira na malčiranje. Od štetnika na japanskoj mušmuli se najčešće javljaju lisne i vunaste uši.


Tagovi

Japanska mušmula Nešpula Nešpola Eriobotrya japonica Ukrasni grm Okus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.