Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klorpirifos
  • 06.11.2023. 10:30

Zbog klorpirifosa u mandarinama Državni inspektorat podnosi prekršajne prijave

Dio sporne pošiljke već je uništen dok je za preostali dio zatečen u skladištima izvoznika, sanitarna inspekcija naredila zabranu prometa i neškodljivo zbrinjavanje.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 4.701
  • 307
  • 0

Zbog nedozvoljenog pesticida klorpirifosa čiji su ostaci otkriveni u hrvatskim mandarinama koje su trebale završiti na srpskom tržištu, Državni će inspektorat pokrenuti prekršajne postupke. 

Postupak će se voditi zbog stavljanja na tržište zdravstveno neispravne hrane, otkrili su za RTL

Dio sporne pošiljke već je uništen dok je za preostali dio zatečen u skladištima izvoznika, sanitarna inspekcija naredila zabranu prometa i neškodljivo zbrinjavanje. Navode i da je na skladištu zatečena i pošiljka drugog lota te je provedeno službeno uzorkovanje i analizom utvrđeno da i on sadrži nedozvoljeni pesticid. O kojem je izvozniku riječ, zasad ne navode. 

Klorpirifos u hrvatskim mandarinama poslanim u Srbiju

Navedeni pesticid u Europskoj uniji, samim tim i Hrvatskoj, zabranjen je još 2020. godine. S hrvatskog tržišta tada je i povučeno devet sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil.

Međutim, očito je da neki ilegalno dolaze do ovog zaštitnog sredstva, što je naljutilo brojne voćare doline Neretve. Novi je ovo udarac u ionako teškoj godini kada je potražnja mala. Pretpostavka je da se u EU zabranjeni pesticid nabavio u susjednoj BiH. 


Tagovi

Mandarine Klorpiforos Zabranjeni pesticid Državni inspektorat Prekršajne prijave


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled