Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dragan Mikulić
  • 02.05.2024. 13:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Najveći maslinik u BiH prostire se na više od 500 tisuća kvadrata

Mikulići imaju i vlastitu uljaru, koja je s kapacitetom prerade od dvije i pol tone u sat vremena, najveća u BiH

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 1.759
  • 89
  • 0

Najveći maslinik u Bosni i Hercegovini prostire se na više od 500 tisuća kvadrata, a smješten je u Ljubuškom. Vlasnik je Dragan Mikulić, koji je ovu priču, uz puno ulaganja, rada i truda, pokrenuo 2009. godine. 

Posla u masliniku ima tijekom cijele godine. Međutim, veliki problem je nedostatak radne snage, pa bi u budućnosti moglo biti upitno njegovo održavanje i opstanak.

Ni prva maslina nije punoljetna

Prva maslina je ovdje posađena prije 15 godina, a danas ima sedam tisuća stabala. U tijeku su proljetni radovi, redovito orezivanje stabala. Posla ima puno, jer se sve radi ručno i potrebna je velika radna snaga koja, kaže, već godinama kronično nedostaje.

U masliniku je sedam tisuća stabala

"Ima neka priča da masline sadiš i bereš. Od toga nema ništa, to su gluposti. Ona traži puno radne snage i to je problem, od rezidbe, branja, prerade, zalijevanja, gnojdbe. Ako misliš imati maslinu, ona traži puno radne snage i to će biti problem, i ubuduće ljudi to neće raditi. Ne zanima ih uopće, masline ih ne zanimaju, uopće rad u masliniku, iako je dnevnica odlična", kaže nam Mikulić.

Radnici iz Hrvatske

Uspio je, priča nam, pronaći pet radnika u susjednoj Hrvatskoj. Dnevno mogu orezati 120-140 stabala. 

"Već smo tu tri sezone, radimo po više dana, mi smo zadovoljni. Zadovoljni smo i s dnevnicom i uslugom i marendom, ne možemo se potužiti u tom dijelu. Gazda je više nego korektan, da nas ima malo više bilo bi bolje, brže bi išli. Imamo dolje posao, čeka nas još u Opuzen, Metković, Pelješac", kaže Branko Taslak, koji je ovdje stigao iz Vida u općini Metković.

Pet radnika stglo iz Hrvatske

Navodi kako je ipak, ovo struka o kojoj se treba nešto znati. Odgovornost je velika, veliki je maslinik, kao i ulaganja te ovdje treba urednost u poslu, da bi to sve bilo kako treba. 

"Trenutno smo prorezali pilom veće i deblje grane, sredinu smo malo pročistili, sad ide vađenje sredine vodopija i sjeckanje i prorjeđivanje okolo i to je taj dio za ovu godinu", kaže Branko i dodaje da se stabla masline u pravilu režu svake godine, a svaka sorta ima svoju vrstu rezidbe i ne orezuju se na isti način.

Vlastita uljara i dobra cijena

Ukoliko ne bude vremenskih nepogoda, ove godine se očekuje dobar urod, jer je lani bio prepolovljen. Mikulići imaju i vlastitu uljaru, koja je s kapacitetom prerade od dvije i pol tone u sat vremena, najveća u BiH. Kvaliteta maslina, pa i ulja je neupitna. Svo ulje se proda na domaćem tržištu, ali je nedavno krenuo i izvoz u Austriju.

Mikulić je vlasnik i najveće uljare u BiH

"A već se i tržište zasitilo, u Hercegovini ovo što ima maslina i maslinovog ulja to se dogodine neće moći prodati. Ako bude rodna godina, bit će problem sigurno, neće se moći prodati, ukoliko ne bude izvoza", kaže vlasnik maslinika.

Ističe kako je prioritet kvaliteta, a tu onda parira i cijena, pa se i ove godine, kaže može očekivati da će litra maslinovog ulja koštati od 35 do 40 maraka (17,92 do 20,49 eura).


Tagovi

Najveći maslinik Maslinik u Ljubuškom Branko Taslak Dragan Mikulić Najveća uljara Uzgoj masline Rezidba masline


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja